Telefoon
+31 (0)6 472 099 45

Antarctica

Expeditie Cruises naar Antarctica

Antarctica is een continent iets groter dan Europa, maar dan voor meer dan 99% bedekt met een permanente ijslaag. Een ijslaag die tot wel 4 km dik kan zijn. In totaal ligt hier 90% van al het ijs op aarde en 60-70% van al het zoete water. Antarctica is dan ook geen continent dat gemakkelijk bereisd kan worden. Wel is het mogelijk om in de zomer (onze winter) bijvoorbeeld vanuit Zuid Amerika de oversteek te maken naar het Antarctische schiereiland en daar een ongelofelijke Antarctica expeditie per schip te maken en een enorme ervaring rijker te worden. De temperaturen liggen daar dan tussen de 0 en -5°C en dat is met een zonnetje erbij prima draaglijk. De meeste expeditiereizen nemen een dag of 10-11 in beslag. Er zijn natuurlijk allerlei vaarroutes die ook eventueel langer zijn.

Gletsjers en ijsbergen, stilte en rumoer

Overal om u heen ziet u ijsbergen. Een deel ervan drijft als ijsschotsen in zee en hebben onwaarschijnlijke afmetingen. Met hun 50 meter hoge en kilometers lange steile wanden reduceren ze het expeditieschip tot een miniatuur weergave. Het vaste land bestaat uit bergen, die geheel overkapt zijn met een dikke ijslaag. In de dalen ontstaan grote gletsjers die uiteindelijk langzaam de zee in schuiven en daar afbrokkelen. De interne bewegingen van de gletsjers en het afbrokkelen gaat gepaard met veel diep donderend kabaal en rumoer. In een verder vrijwel muisstille wereld geeft dat, zelfs op kilometers afstand, een indrukwekkend effect!

Flora en Fauna: Pinguïns en walvissen

Hier en daar zijn er kleine kiezelstrandjes waar het ijs geen vat op heeft gekregen. Hier zijn ook vrijwel altijd de pinguïn kolonies te vinden. Op die strandjes kan er prima geland worden. In speciale zodiacs gaat u vanaf het expeditieschip naar het land. Daar vinden zogenaamde wetlandings plaats (laarzen aan!). De ervaren gidsen die met u mee gaan vertellen alles over de locatie en wat er te zien is en verder kunt u naar eigen believen een wandeling maken. Naast diverse soorten pinguïns vind u vaak (ook weer diverse soorten) zeehonden, zeekoeien, albatrossen, skuas, crabeters. In de zee rondom Antarctica zult u diverse soorten walvissen en ook orca's zien. Zeeluipaarden liggen vaak op een losse ijsschots te genieten van de zon. Vegetatie is schaars op Antarctica. Veel meer dan enkele soorten (korst)mossen en hier en daar wat Antarctisch gras en vetmuur, zult u niet aantreffen.

Over de Drake Passage vliegen?

Het is ook mogelijk om de Drake (de zeestraat tussen de zuidpunt van Zuid Amerika, Kaap Hoorn en Antarctica) over te steken per vliegtuig. Meer informatie vind u daarover bij 'diverse' hieronder.  

Fotocredits: Bart de Cleyn

 

Antarctica voorbeeldreis – 11 dagen

Richtprijs 6500 p.p. excl. vluchten. De uiteindelijke reissom is afhankelijk van uw wensen en keuzes, de actuele prijzen, accommodaties, reisdatum, beschikbaarheid etc.

 

Ushuaia – Melchior Islands – Cuverville Island – Danko Island – Neko Harbaour – Paradise Bay – Port Lockroy – Lemaire Channel – Pleneau – Petermann Island – Ushuaia

 

“Antarctic Peninsula – The Classic Route”

Dag 1

In de namiddag schepen we in bij Ushuaia, Tierra del Fuego, Argentinië, de meest zuidelijke stad ter wereld en gesitueerd aan het Beagle kanaal. We varen via deze schilderachtige waterweg gedurende de rest van de avond richting de Drake Passage.

Dag 2

Gedurende deze twee dagen varen we over de Drake Passage. Wanneer we de Atlantische Convergentie oversteken komen we in de circum-Antarctische upwelling-zone. In deze oceanografische overgangszone kan de water temperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels naar het schip. Onder andere: Grote albatrossen, Grijskopalbatrossen, Wenkbrauwalbatrossen, Roetkopalbatrossen, Kaapse duiven, Zuidelijke stormvogels, Wilson stormvogeltjes, Zwartbuikstormvogeltjes en Antarctische stormvogels. Bij de South Shetland Islands zien we mogelijk al de eerste ijsbergen.

Dag 3 – 8

We varen meteen naar ‘High Antarctica’, via de Melchior Islands en het Schollaert Channel, tussen Brabant en Anvers Island. Cuverville Island, een klein en steil eiland, ligt genesteld tussen de bergen van het Antarctic Peninsula en Danco Island. Hier treffen we een grote kolonie Ezelspinguïns aan naast broedende koppels Subantarctische grote jagers. Op Danco Island kunnen we Ezelspinguïns observeren en mogelijk Weddell-zeehonden en krabbeneters zien liggen op de kust. Bij Neko Harbour hebben we de gelegenheid voet te zetten op het Antarctisch Continent in een schitterend landschap van steile bergen en gigantische gletsjers die in de zee afkalven. In Paradise Bay kunnen we tijdens een tocht per zodiac genieten van een paradijselijk landschap met vele ijsbergen, omringd door majestueuze bergpieken. In dit gebied is er een goede kans op ontmoetingen met Bultrugwalvissen en Dwergvinvissen. Ook hier hebben we nogmaals de gelegenheid voet aan wal te zetten op het Antarctisch Continent. Nadat we door het Neumayer Channel gevaren zijn hopen we het oude Britse onderzoeksstation Port Lockroy op Goudier Island te kunnen bezoeken, nu een museum en postkantoor. In de buurt van Port Lockroy ligt Jougla Point, waar Ezelspinguïns en Keizeraalscholvers broeden.Verder naar het zuiden varen we door het spectaculaire Lemaire Channel, naar Pléneau en Petermann Island. Hier kunnen we Adéliepinguïns en Keizeraalscholvers kunnen vinden en in dit gebied bestaat er een goede kans op ontmoetingen met Bultrugwalvissen, Dwergvinvissen en Vinvissen. Weer noordwaarts varend door de Gerlache Strait komen we aan in Wilhelmina Bay, waar we vaak Bultrugwalvissen naar voedsel zien zoeken. We kunnen hier een tocht per Zodiac maken bij het wrak van Guvernøren, een oude walvisvaarder dat hier in vlammen opging in 1915. Rond de Melchior Islands, temidden van een sprookjesachtig landschap met ijzige eilanden en mooi gevormde ijsbergen, ontmoeten we mogelijk weer walvissen en ook Zeeluipaarden en Krabbeneters. Wanneer de weersverwachting voor de Drake Passage niet gunstig is plannen we ons vertrek uit het Antarctic Peninsula al rond de middag.

Dag 9 – 10

Op onze vaart noordwaarts over de Drake Passage worden we weer gevolgd door een grote variëteit aan zeevogels.

Dag 11

We komen in de ochtend aan in Ushuaia en ontschepen na het ontbijt.

 

 

Wanneer u een voorbeeldreis wilt ontvangen, sturen wij u hem graag toe. Vult u graag het onderstaande formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom

in Poolgebieden


Reizigersreacties

"Ja, wij hebben een fantastische reis gehad en prachtige foto's om na te genieten, alhoewel de werkelijkheid altijd nog zoveel indrukwekkender was. De keuze van de reis: voor ons geweldig, maar er waren ook een aantal passagiers minder tevreden. Als je liefst schilderachtige landschappen met veel dieren/vogels ziet (en zelfs groen) ben je beter af met een kortere reis bv South Georgia, Falklands en de Antarctic Peninsula. Of vanuit New Zealand naar Campbell Island. Wij gingen niet alleen hiervoor, maar juist ook voor de immense uitgestrekte ijsvlakten en ijs formaties....het einde van de wereld. En de verhalen erbij over ontdekkingsreizen. En dat hebben we gezien. In zijn totaliteit hadden ze de reis beter 1 dag langer gemaakt. Nu zal je zeggen 32 dagen is al veel, maar het gaat over de verhouding landingsdagen/zeedagen die voor tevredenheid zorgt. Er zijn een/derde landingsdagen en dat wil zeggen dat als er door het weer/zee omstandigheden een paar dagen maar op halve snelheid gevaren kan worden, dat het ten koste gaat van de landingen. Dan wordt die verhouding al snel minder. En alhoewel het weer niet altijd te voorspellen is, is het wel te verwachten dat er op een oversteek van zeker 7 dagen bij normale omstandigheden in die omgeving een dag verloren gaat omdat er minder snel gevaren kan worden. En dat betekent dan dat er tijdens die laatste 7 dagen geen tijd meer is voor een onderbreking op Campbell Islands. Accommodatie: tevreden, alhoewel het schip al wat ouder is en onze hut nog niet vernieuwd was (inmiddels wel). Eten: zeer tevreden. De vegetarische maaltijden waren evenwel onvoldoende. Lectures: zeer tevreden, waarbij een paar sprekers uitmuntend en een paar maar net voldoende. Landingen: goed georganiseerd. Wij hadden wel het voordeel dat er 3 helikopters aan boord waren, omdat er een filmploeg van natuurfilms (BBC, Disney en Netflix) mee was die ook veel heli-uren hadden voorzien, maar nooit tegelijk met onze vluchten. Sociaal: Met 105 passagiers en 50 bemanning 32 dagen op een boot: wij hebben enorm veel plezier gehad, (een paar dagen niet blij vanwege zeeziekte ondanks pilletjes) en een leuke groep contacten aan over gehouden. Het is nog een heel verhaal geworden. Wij hebben ervan genoten!"

Fam. Witjens (Kalmthout)